Vård och omsorg

Drive-in-vaccination blev succé

I dag startar vaccinationen mot svininfluensan på vårdcentralerna runtom i vårt område. Men privat Sotenäs vårdcentral i Hunnebostrand tjuvstartade på ett ovanligt vis redan i går, nämligen med drive-in-vaccination i två filer, i en lagerhall på Sotenäs Trävaru AB.

Det blev succé, säger läkaren Jobst Mailänder till Sveriges Radio Väst.

– I varje fil var det två sköterskor som vaccinerade och det blev aldrig några långa köer. Patienterna var nöjda.

– Vi var osäkra på hur många som skulle komma, för det är ju ett nytt koncept som man inte haft i Sverige förut, säger Jobst Mailänder.

135 patienter vaccinerade Sotenäs vårdcentrals personal i trävaruaffärens lagerhall under två timmar på söndagseftermiddagen. I och med det har de nästan gjort av med de vaccindoser de fått hittills, säger Jobst Mailänder. Vaccinleveranserna är ju försenade, men det kommer mer.

Idén till drive-in-vaccination fick de med tanke på att det skulle bli svårt att vaccinera 4 000 patienter två gånger, i Sotenäs vårdcentrals små lokaler, säger Jobst Mailänder.

– Nu slipper man gå ur bilen, man slipper ta av sig kläderna, man behöver bara rulla upp ärmen.

– Vår tanke var också att minimera smittorisken i ett väntrum. Patienterna blev säkert inte smittade av något, när de satt i sin bil i lagerhallen, säger Jobst Mailänder.

Sotenäs vårdcentral räknar med att ha drive-in-vaccination ytterligare ett par söndagar i höst.

– Vi vill gärna upprepa det, framför allt när de friska patienterna ska vaccineras. Man kan ju lätt ha flera filer och 6-8 sköterskor och läkare som vaccinerar samtidigt.

Läs också:

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".