Vård och omsorg

Vaccination kan dröja sju veckor

Försenade vaccinleveranser kan betyda lång väntan på vaccination mot svininfluensan för en del av oss.

I dag har vaccinationen för de prioriterade riskpatienterna startat på vårdcentralerna i Västra Götaland.

På Dagsons vårdcentral i Uddevalla har distriktssköterskorna Ingela Söderkvist och Annika Andersson själva blandat vaccinet och fyllt sprutorna, något som är ovanligt.

– Skälet till det är nog att man ville ha det färdigt fort för leverans, säger Annika Andersson. Ändå har ju vaccinet blivit försenat.

Måndag och tisdag vaccineras riskgrupperna i åldern 0 till 30 år, på onsdag och torsdag 31 till 50 år och så vidare i stigande ålder under de närmaste två veckorna. Detsamma gäller i hela Västra Götaland.

På Dagsons vårdcentral i Uddevalla har de bara fått 350 doser vaccin för de här första två veckorna. Det är en fjärdedel av vad de hade beställt och det blir förmodligen problem, säger Ingela Söderkvist.

– Ja, det räcker nog inte, så det blir svårt att prioritera.

– Riskpatienterna ska ha två injektioner och eftersom vi kanske inte har tillräckligt med vaccin inom tre veckor, så blir det nummer två om fyra veckor, säger Annika Andersson.

Det här betyder att det kan ta sju veckor innan friska människor kan få sin spruta mot svininfluensan, enligt distriktssköterskorna på Dagson.

Läs också:

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".