Foto: Ferdinand Ostrop/Scanpix.
Saabs framtid

Optimism på Saab inför EIB-beslut

I dag ligger Saab Automobiles framtid i händerna på styrelsen för Europeiska Investeringsbanken, EIB. Ett klartecken för ett lån på drygt fyra miljarder kronor är nödvändigt om Saab ska kunna fortsätta sin biltillverkning. Men kommer det ett positivt besked kan hela Saab-affären snart vara klar.

Klockan 09:00 onsdag morgon sätter sig Europeiska Investeringsbankens styrelse i möte för att bland annat ta ställning till Saabs fyra miljarderslån. Ett lån som ska finansiera utvecklingen av mindre miljöskadliga och säkrare Saab-bilar och utrustning för tillverkningen av dem.

Ett projekt som ligger inom EIB:s riktlinjer, men som likafullt kan vara något kontroversiellt. För det finns på olika håll inom EU ett starkt motstånd till att låta offentliga pengar finansiera bilindustrin.

Ett par av argumenten är att stödet kan snedvrida konkurrensen och att det är fel att riskera skattepengar i en bransch som har en enorm överkapacitet.

Andra ser fordonstillverkning som en motor för hela industrin och därför värd allt stöd.

Nu behöver styrelsemedlemmarna i EIB inte vara speciellt påverkade av dessa argument, men de är ålagda att följa EU-lagstiftning och konkurrenslagarna är utförliga.

Inför styrelsemötet har Saabs låneansökan dock nagelfarits noga, så det borde inte vara några käppar kvar i hjulen innan beslutet.

Men ett ja från EIB behöver inte betyda att det bara är rakan kvar före målet för Saab. EU-kommissionen ska ge också sin välsignelse och regeringen måste ställa upp med lånegarantier.

Men på Saab spirar optimismen. Ledningen har åkt iväg till Spanien för att visa upp den nya bilmodellen och förhoppningen är att Saabs framtid med en ny ägare ska vara att presenteras inom ett par veckor.

Jörgen Winkler 
jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".