Färgelanda

Ingen vill styra i Färgelanda

Inga partier vill styra Färgelanda och ingen vill bli kommunalråd. Nu kastar valberedningen in handduken.

Det började en onsdagskväll i april när Folkpartiet tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet drev igenom beslutet i kommunfullmäktige att lägga ner skolorna i Järbo och Stigen.

I maj nådde stormarna i Färgelandapolitiken orkanstyrka. Först sparkades Folkpartiet ut i kylan och den borgerliga alliansen sprack.

Sedan lämnade Centerpartiet alla sina ordförandeposter. Ann-Marie Jacobsson avgick som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd.

I flera månader har valberedningen försökt hitta en efterträdare, utan att lyckas.  Valberedningens moderate ordförande Hugo Hultgren tröttnade och avgick för en månad sedan.

Socialdemokraten Zaid Långström fick ta över - men inte heller han har haft framgång.

– Situationen är oförändrad. Det betyder att partierna inte är överens om att vilja tillsätta några ordföranden.

Så nu ger valberedningen upp.

– Vi gör inte aktivt försök att tillsätta ordförandena utan vi vill tala om för kommunfullmäktige att den situation som nu råder där vice ordföranden får gå in, det vill vi på något sätt stadfästa, säger Zaid Långström.

Det betyder att folkpartisten Kenneth Carlsson, som vice ordförande i kommunstyrelsen, fortsätter att vikariera som kommunalråd vid sidan av sitt ordinarie arbete som politisk sekreterare i Västra Götalandsregionen.

Vilka partier som skall styra Färgelanda, det får valet om ett år ge svar på. Men provisoriet fungerar, till och med bättre än vad det gjort under de tidigare två och ett halvt åren, tycker Zaid Långström.

– I fullmäktige har det faktiskt fungerat med samarbetet att komma fram till olika beslut.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522- 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".