94 procent av 175 tillfrågade poliser i Fyrbodal saknar helt förtroende för sin centrala polisledning. Foto: Yvonne Åsell/Scanpix
Fyrbodal

Poliser misstror sina chefer

Uppdaterad 17:32
De allra flesta av poliserna i Fyrbodal saknar förtroende för den högsta polisledningen i Västra Götaland. Det visar en enkät som poliser på fältet har tagit initiativ till.Poliskåren i Fyrbodal (Bohuslän, Dalsland och Göta älvdalen) består av 360 personer och de allra flesta saknar förtroende för polismyndighetens hösta ledning, visar enkäten.

Resultatet av enkäten offentliggjordes på en presskonferens på Bohusläns museum.

Bakgrunden till det stora missnöjet och misstroendet hos poliskåren mot länspolisledningen är de senaste årens allt starkare centralisering av polisens verksamhet.

Frustrerade poliser känner vantrivsel i yrket och får ta skit från allmänheten när allt fler polisstationer läggs ner och befolkningen utanför storstäderna upplever minskad polisnärvaro och försämrad trygghet.

Den sista tiden har detta blivit ännu mer aktualiserat genom polisledningens planer på att lägga ner ytterligare fyra polisstationer i Bohuslän och Dalsland och minska antalet patrullerande polisbilar över dygnet. Missnöjet jäser sedan lång tid i poliskåren.

Enkätens resultat är fullständigt förödande för polisledningen. Förtroendet är i botten. Folk är så förbannade, säger Polisförbundets fackliga ordförande i Fyrbodal, Raymond Coleman.

Samtidigt med den här opinionsyttringen inom poliskåren mobiliserar nu kommunpolitikerna i kampen för att få behålla lokal polisnärvaro ute i bygderna. I morgon möter de högsta polisledningen.

Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se
0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".