utbildning

Krav på färre nya friskolor

Det lär bli en het debatt om friskolorna på den socialdemokratiska partikongressen. Ett femtiotal motioner tar upp frågan och de flesta vill ha hårdare regler för etablering av friskolor.

Handels socialdemokratiska förening i Trollhättan talar i sin motion om ett nyliberalt moras i de svenska friskolorna och tycker att varje ideologiskt skolad socialdemokrat borde skämmas över ett skolpengsystem som har skapat en privatiseringsvåg.

Krister Kronlid, som sitter i barn- och utbildningsnämnden för Socialdemokraterna i Uddevalla, är en av de två kongressombuden från Uddevalla som vill ha ändringar av lagen.

– Det är oacceptabelt att friskoleföretag tjänar pengar på bekostnad av kvalitet i skolan, säger han.

Han menar att friskolereformen har fört med sig problem som segregation och ökade klyftor när det gäller både social och etisk tillhörighet. Men ett totalt stopp för etablering av friskolor vill han inte se.

– Det vi vill stoppa är nyetablering av dels religiösa friskolor, dels de skolor som drivs enbart i syfte att tjäna pengar till sina aktieägare, förklarar han.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".