Västra Götalandsregionen

Regionen startar arbetsförmedling

Neddragningarna inom Västra Götalandsregionen är nu så stora att regionen tvingas inrätta interna arbetsförmedlingar för att klara alla omplaceringar. Fram till slutet av nästa år ska personalen minska med 1 500 tillsvidareanställda.

Det är där de interna arbetsförmedlingarna kommer in i bilden, säger Lena Larsson, personalchef i Västra Götalandsregionen.

– När vi får övertalig personal i regionen är detta ett sätt att hitta nya jobb till de här personerna inom en annan förvaltning, säger Lena Larsson.

Det som tidigare kallats för arbetsmarknadsnoder och har haft som syfte att hjälpa folk med rehabiliteringsbehov som behövt byta jobb, byter nu namn till interna arbetsförmedlingar.

Rent praktiskt kommer de nya arbetsförmedlingarna att funka så att arbetsgivare och fack samtalar med den anställde och tittar på om det finns ett nytt lämpligt arbete inom regionen.

Inger Levin är vice ordförande i Vårdförbundet Västra Götaland och åtgärden välkomnas av henne.

– Det är bra att arbetsgivarsidan organiserar sig och att vi finns med som parter, säger hon.

De som kommer få hjälp av de nya arbetsförmedlingarna är enbart fastanställd personal. Fram till slutet av 2010 ska personalen minska med 1500 personer. Av dessa räknar man med att 800 går i pension. Resten kommer att fortsätta på andra jobb i regionen.

Även om Vårdförbundet välkomnar åtgärden så är de samtidigt kritiska då de menar att det är vikarierna som råkar mest illa ut vid nedskärningar.

– Vi tycker att detta är en kortsiktig åtgärd. Vi förstår att det är en ekonomisk kris just nu men att låta så mycket kompetens försvinna bort är kortsiktigt. För de kanske inte finns kvar där den dagen man behöver dem igen, säger Inger Levin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".