Niclas Hallgren, polischef i Fyrbodal. Foto: Anna Dahl/Polisen.

Polisstationer stängs inte

Polisstationerna i Tanum, Sotenäs, Mellerud och Bengtsfors hotas inte längre av stängning. Efter all kritik har polisledningen dragit tillbaka förslaget och bestämt sig för att ta en diskussion med de berörda kommunerna om hur polisorganisationen ska se ut.

I dag hade Fyrbodals Komminalförbund bjudit in högsta polisledningen i Fyrbodal för en dialog om hur den framtida polissituationen ska se ut i de fjorton kommunerna.

Från polisen närvarade Niclas Hallgren, tillförordnad områdeschef i Fyrbodal och biträdande länspolismästaren Klas Friberg.

På mötet berättade Niclas Hallgren att polisledningen inte har lyckats i dialogen kring tankarna om den framtida polisnärvaron i Dalsland och norra Bohuslän.

– Jag vill nu börja från ruta ett och ta ett omtag i frågan och efter årsskiftet förutsättningslöst diskutera allt från poliskontor och polisstationer till samtjänstavtal eller andra former av närvaro, säger han till Sveriges Radio Väst.

Enligt Hallgren innebär det att de fyra polisstationerna i Mellerud, Bengtsfors, Tanum och Sotenäs inte längre är hotade av nedläggning.

– Den inriktning som vi presenterade från polisstation till polislokal är borta nu då, säger Hallgren.

Det som polisledningen och kommunerna nu kommit fram till är att man ska arbeta med samverkanssamtal mellan kommunerna och polisen. Men mer konkret om detta ville polisledningen inte berätta.

– Vi får se vad vi kommer fram till i våra diskussioner. Som jag ser det så kommer det lokala brottsförebyggande rådet spela en stor roll i detta. Om det fungerar kommer vi kunna bedriva ett bra och effektivt brottförebyggande arbete, säger Niclas Hallgren.

Clas-Åke Sörkvist (C), före detta polis och kommunalråd i Tanums kommun var lättad efter dagen besked.

– Det blev mycket bättre än jag hade tänkt mig. Men jag är inte säker till 100 procent att det kommer att bli så att polisstationerna blir kvar. Det får våra fortsatta diskussioner med polisen utvisa, säger Clas-Åke Sörkvist.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".