1 av 2
Helena Richardson och dottern Emma. Foto: Susanne Nobel/SR Väst
2 av 2
Trollhättan

Kampen är över

Efter flera års kamp fick familjen Richardson i Trollhättan tillstånd av Socialstyrelsen att genom särskild provrörsbefruktning få skapa ett barn med skräddarsydda arvsanlag för att kunna rädda livet på sonen Felix, som lider av en obotlig ämnesomsättningsjukdom.
Dottern Emma har nu hunnit bli åtta månader.

För familjen Richardson i Trollhättan förändrades livet totalt när äldste sonen insjuknade i en obotlig ämnesomsättningssjukdom för fyra år sedan. När även yngste sonen Felix visade sig bära på anlagen började en kamp på liv och död.

Enda räddningen för honom var nämligen ett syskon med skräddarsydda arvsanlag som kunde donera stamceller för att göra honom frisk, om sjukdomen skulle bryta ut.

I dag har Felix fått sin syster och Helena och Fredrik har fått en dotter. Emma har nu hunnit bli åtta månader och det kommer att dröja innan hon blir medveten om sin tillkomst. Men att hon en dag ska kritisera sina föräldrar för att endast ha skaffat henne för storebrors skull, är inget som mamma Helena är orolig för.

– Nej, det är jag inte, för så var det faktiskt inte. Vi hade ju tänkt skaffa barn ändå, säger Helena Richardson.

Något som däremot blir svårt för Emma, tror Helena, är sorgen över att storebror Mathias inte kommer att klara sig.

– Det kommer att bli en stor sorg för henne, att vara lillasyster och ha en bror som faktiskt dör.

För Emmas sexårige storebror Felix finns det nu ett botemedel om sjukdomen skulle bryta ut, tack vare de stamceller som togs från Emmas navelsträng vid födseln.

För storebror Mathias, tretton år, har sjukdomen däremot redan brutit ut. Men trots att han är så svårt sjuk tycker mamma Helena att han har det förhållandevis bra. Och glädjen över att Emma hann födas medan han fortfarande är i livet är förstås stor.

– Det känns bra att alla barnen får träffa varandra. För det var också en oro, att de inte skulle hinna med det. Så det känns så bra att de kan tumla runt och krama varandra i sängen och umgås på sitt sätt, med kroppskontakt.Susanne Nobel

susanne.nobel@sr.se
0522-67 00 24

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".