Trollhättan

Dollarkurs bra för Volvo Aero

Volvo Aero går, trots stora problem för deras kunder, fortfarande med vinst. Anledningen är en förändrad dollarkurs.

 Vinsten för det tredje kvartalet i år blev för Volvo Aero 108 miljoner kronor men den summan säger egentligen ganska lite om hur läget är.

För samtidigt som vinsten var högre än samma tid förra året så har försäljningen minskat med 10 procent.

Och försäljningen minskar för att Volvo Aeros kunder, flygplanstillverkarna, har fått in mycket färre order från sina kunder, flygbolagen, under det senaste året.

Men Fredrik Fryklund, informationschef på Volvo Aero, säger att nedgången ändå inte är lika brant som tidigare och det inger vissa förhoppningar. Det betyder att Volvo Aero i bästa fall kan komma tillbaka till tidigare nivåer om ett eller två år.

Under tiden gnetar företaget vidare med olika besparingar och 220 kollektiva anställda har fått lämna fabriken under året och 160 tjänstemän har varslats.

Dessutom har Volvo Aero sagt upp kontakten med en hel del konsulter.

Trots detta hoppas man ändå finna metoder som kan få fram nya produkter på kortare tid. Det är det Volvo Aero väljer för kunna fortsätta att tjäna pengar och slippa säga upp fler personal.Jörgen Winkler

jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".