1 av 2
2 av 2
Sineva Ribeiro ser SKL:s utspel som en provokation. Foto: Vårdförbundet
Västra Götaland

Vårdförbundet rasar mot SKL

Sveriges Kommuner och Landsting vill säga upp löneavtalet för sjuksköterskor och andra grupper i Vårdförbundet. Facket talar om krigsförklaring och provokation.

Det har gått snart ett och ett halvt år sedan Vårdförbundet blåste av sin sex veckor långa strejk och skrev under ett avtal. Det fleråriga avtalet ger nästa år Vårdförbundets medlemmar som grupp en garanterad lönehöjning på två procent.

Men nu överväger arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, att säga upp avtalet. Med stora underskott i den offentliga sektorn är det dags att inse stundens allvar, menar SKL.

– Det gjorde vi redan när vi skrev det här avtalet och det är därför det ligger så lågt som på två procent. Redan när vi hade avslutat vår strejk visste man om vart ekonomin var på väg, kan jag tycka, säger Sineva Ribeiro, som är ordförande i Vårdförbundet i Västra Götaland.

Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund ser SKL:s utspel som en krigsförklaring. Sineva Ribeiro ser det som en provokation.

– Det vi också ser i vården i dag är alla andra förändringar vi har. Vi blir färre i vården, bara här i Västra Götaland ska vi minska med 1 500 personer. Vi har fått sämre arbetstidsförhållanden, vi skall jobba varannan helg igen i stället för var tredje. Vi jobbar fler arbetspass och det blir en sämre arbetsmiljö, säger Sineva Ribeiro.

SKL anser också att de behövs produktivitetsförbättringar i vården, inte genom att de anställda jobbar hårdare utan genom att de arbetar smartare.

– Socialstyrelsens senaste rapport 2008 visar att det fortfarande dör 3 000 personer om året i vården. Vi blir färre i vården, vi ska jobba mer och dessutom skall vi få lägre lön. Om man nu gör alla dessa försämringar, när ska vi kunna hinna med kvalitetsfrågorna och när ska vi jobba med patientsäkerhetsfrågorna? Ekvationen går inte ihop, säger Sineva Ribeiro.Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".