Foto: Heiko Junge/Scanpix
Lilla Edet

Nedskärningar i musikskola

Hälften av eleverna i kommunala musikskolan i Lilla Edets kommun riskerar att mista sin plats. Upplevelsenämnden har ett sparbeting på 16 procent och för att klara det kravet föreslår nämnden att fem av de åtta musiklärarna sägs upp.

Camilla Andersson, ordförande i musikskolans föräldraförening, tycker att det är helt fel att kommunen satsar på profilklasser med bland annat musik och fotboll, men samtidigt tar bort resurser från den kommunala musikskolan.

- Jag kan tänka mig att det handlar om 150 elever, säger hon.

Hur barnen ska kunna fortsätta att spela sina instrument kommer att vara den stora frågan då hon nu ska ha möte med styrelsen i föräldraföreningen.

- Vi funderar på vad vi kan göra för att gå vidare. Alla tips från andra föräldrar är välkomna, fortsätter hon.

Ann-Catrine Persson, en av musikskolans lärare, säger att många instrument kommer att försvinna från musikskolans utbud om nedskärningen blir verklighet. Trumpet, klarinett, fiol, elgitarr, bas, trummor, tvärflöjt och cello är alternativ som kanske inte kommer att finnas kvar.

- Det känns väldigt orättvist. Alla andra nämnder ska spara en till två procent, men vår nämnd ska spara 16 procent. Det de tar bort nu kommer att ta väldigt lång tid att bygga upp igen, säger Ann-Catrine Persson.

Också upplevelsenämndens vice ordförande, Kjell Johansson, (S) tycker att det är väldigt tråkigt att nämnden tvingas till besparingar som går ut över musikskolan.

– Vi måste spara så jäkla mycket pengar. Hur vi än vrider och vänder på slantarna, så blir det fel. Det går alltid ut över några, när sparkraven är så stora. Medborgarna behöver ryta till, för att ge oss politiker vägledning om prioriteringar.

Nämndens beslut kommer på tisdag den 27/10.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".