Saab framtid

Saab-bilar knepig fråga för region

Saab har ju fått allt svårare att sälja sina bilar på tjänstebilsmarknaden. Västra Götalandsregionen däremot fortsätter att köpa Saab-bilar, men inte lika gärna som förut.

Anledningen till att företagen inte köper mycket Saab är att de kunnat få godtagbara garantier på bilens värde när bilen lämnas tillbaka efter några år.

Ett garanterat restvärde på cirka 45 procent vill företagen ha för att inte förlora för mycket och det har man inte lyckats få det här året på Saabmodellerna.

Restvärdet är lika viktigt för Västra Götalandsregionen, som därför skriver treåriga ramavtal med bilfirmorna där man ska få uppåt 70 procent av bilens inköpspris.

Regionen som har en bilpark på nära 1 300 bilar byter ut mellan 250 och 300 av dom varje år.

Men nu stöter regionen på problem att få tillbaka de pengarna när bilarna ska lämnas tillbaka. Det säger Mikael Ahlström på Regionservice.

Men nu stöter regionen på problem att få tillbaka dom pengarna när bilarna ska lämnas tillbaka säger Mikael Ahlström på Regionservice, som har hand om alla regionens inköp.

– För ett halvår sedan började vi märka att det var svårt att få tillbaka det återköpsvärde vi hade kommit överens om. Mern det gäller bara vissa bilmärken, det är inte ett generellt problem.

Känsligt att tala om men vissa bilmärken betyder ett bilmärke – Saab.

Tråkigt läge tycker säkert många i regionen, där det finns en önskan att regionen ska köpa Saab och Volvo i så stor utsträckning som möjligt.

– Det finns en del i regionen som tycker regionen hellst ska köpa in Saab och Volvo, men det finns ingen policy om det, säger Mikael Ahlström.

Jörgen Winkler
jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".