Trollhättan

Friskola kritiseras för bristande stöd

Friskolan Nya Skolan i Trollhättan får kritik av Skolinspektionen för att inte ha hjälpt en elev med behov av särskilt stöd på rätt sätt. Skolans bristande stöd ledde bland annat till att undervisningen av eleven nästan upphörde helt.

Det handlar om en elev i årskurs 8 i privata Nya Skolan i Trollhättan. I våras anmälde elevens förälder till Skolinspektionen, att barnet inte fått gå i skolan så mycket som familjen önskade. Eleven började på Nya Skolan i årskurs 6 höstterminen 2007 och hade då koncentrationssvårigheter och fick det jobbigt i skolan.

De stora problemen började förra hösten i årskurs 7. Skolan bestämde då att eleven skulle ha anpassad studiegång med bara fem timmars undervisning per veckan och resten praktik i en butik. Till sist fick eleven bara två timmars undervisning i skolan och beskedet att skolan inte kunde hjälpa eleven mer, utan borde byta skola.

Skolinspektionen konstaterar i sin granskning av fallet att Nya Skolan inte utrett elevens särskilda behov av stöd och inte heller arbetat med åtgärdsprogram på det sätt som skollagen kräver.

Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".