Uddevalla

Uddevallas häkte nedläggningshotat

Häktet i Uddevalla hotas av nedläggning. Det är ett av de 14 häkten och fängelser i landet som pekas ut, när kriminalvården måste göra besparingar. Det formella beslutet fattas i november, säger kriminalvårdens regionchef i Västsverige, Lennart Palmgren till Sveriges Radio Väst.

Häktet högst upp i polishuset i Uddevalla har funnits sedan 1995. Det har 44 häktesceller och där arbetar mellan 25 och 30 personer. Med närheten till åklagarkammaren i Uddevalla och tingsrätterna i Uddevalla och Vänersborg har häktet ofta varit överbefolkat och häktade har ibland fått dela cell. Flera intagna har under årens lopp också begått självmord i häktet i Uddevalla. Den kommande nedläggningen är rent ekonomiskt betingad. Kriminalvårdens pengar räcker inte för att ha så många häkten och fängelser som idag.

Med stängt häkte i Uddevalla får det nya, stora häktet i Göteborg, som ska stå färdigt nästa år, ta över fler häktade i Västsverige. Konsekvensen blir ännu fler långa transporter mellan de färre häktena och olika domstolar.

– Men inga beslut är ännu fattade, säger regionchefen Lennart Palmgren. Häktet i Uddevalla kan eventuellt komma att bli kvar. Allt avgörs av ekonomin för kriminalvården

Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".