Åmål

Polisen skeptisk till nedskärning

Åmålspolisen är bekymrad över långa resor som en effekt av att häktet läggs ner i Uddevalla och häktet i Göteborg istället ska ta hand om alla häktade.

Platschefen Peter Sjösten säger att det är fel om kriminalvårdens besparingar ska gå ut över andra delar av rättskedjan som polisen.

– Det kan bli många timmars resor ner till Göteborg och åter, för att höra en häktad. Det kan gå en hel arbetsdag för det förhöret, säger Peter Sjösten när han beskriver vad det kan det betyda för en utredare.

Kriminalvården ska stänga 14 häkten och anstalter och dra ner 850 platser. Beslut kommer i november. Det är en neddragning som t.ex. polisen i Norra Dalsland får betala.

– Då lägger man över kostnaderna på de andra intressenterna i rättskedjan och då blir det fel, tycker jag, säger Sjösten.

Men Peter Sjösten har ett förslag.

– Regeringen tillsammans med justitiedepartementet bör titta över hela rättskedjan från polis, till åklagare till domstol och till dem som ska vårda de dömda. Besparingar och satsningar bör ses över som en helhet.Charlotte Andersson

charlotte.andersson@sr.se
0532- 158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".