Vård och omsorg

Skarp kritik av akutens väntetider

Sjukvården räddade hans liv – det är han djupt tacksam för – men samtidigt har pensionären Leif Lundh i Bäckefors under många timmars väntan på akuten på Näl under året upplevt hur illa det fungerar där och hur personalen får slita.

Den 69-årige pensionerade lastbilschauffören Leif Lundh i Bäckefors vet vad han talar om i rollen som sjukvårdskonsument.

– Jag har sammanlagda väntetider från akuten, under tre besök, på sammanlagt 20 timmar, berättar han.

Leif Lundh var frisk som en nötkärna ända tills han i början av året drabbades av hjärtstillestånd och räddades till livet med minutmarginal av flink ambulanspersonal och omedelbar operation på Näl.

Sedan dess har han varit fem gånger på Näl under sammanlagt närmare en månads tid och fått vänta många, många timmar på akuten som otaliga andra.

– Jag minns en flicka från Bengtsfors med brutet finger som fick vänta från halv två på eftermiddagen till klockan halv två på natten. Det här får inte förekomma inom sjukvården, säger han.

Men det är inte sjukvårdspersonalen Leif Lundh klagar på. Tvärtom, den räddade ju hans liv. Personalen utför ett fantastiskt arbete under svåra förhållanden, menar han. Det är organiserandet av sjukvården som måste förbättras.

– Man måste ta reda vilken arbetsbörda de människor som arbetar på akuten har, menar Leif Lundh.Jan Gustafsson

jan.gustafsson@sr.se
0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".