1 av 2
Carlos Rebelo da Silva har varit medlem i Socialdemokraterna i 22 år. Foto: Bosse Adriansson.
2 av 2

Med fokus på jobben

Bättre A-kassa är ett av de vanligaste kraven när Socialdemokraterna i dag inleder sin partikongress, som partiet valt att kalla jobbkongressen.

Sveriges Radio Väst har träffat Carlos Rebelo da Silva från Göta, som är kongressombud för första gången. Det här är en viktig kongress, tycker han.

– Speciellt när det handlar om jobben. Det här är nog en av de viktigaste kongresserna vi haft i mannaminne.

Carlos Rebelo da Silva från Göta har varit medlem i Socialdemokraterna i 22 år och är ombud på partikongressen för första gången. Han har bestämt sig för att gå upp i talarstolen och prata om både socialförsäkringar och arbetsmiljöfrågor.

Nästan 60 motioner handlar om A-kassan med krav på höjda ersättningsnivåer, sänkta avgifter och rätt att dra av både fackföreningsavgiften och A-kasseavgiften när man deklarerar, vilket togs bort för snart tre år sedan. Carlos Rebelo da Silva hör till dem som motionerat om ett återinförande.

Partistyrelsen skriver i sitt svar att kostnaderna för A-kassan bör sänkas rejält och att det kan ske genom sänkta avgifter och skattereduktion.

– Jag är lite nöjd med svaret, det är litet bifall. Men jag hade velat ha bifall till hela min motion, säger Carlos Rebelo da Silva.

Han är inte bara kommunpolitiker i Lilla Edet, han är också huvudskyddsombud i IF Metall på Volvo, både lastvagnar och personvagnar. Det senaste året har han sett tusentals arbetskamrater sägas upp och han förstår varför A-kassan lett till en motionsflod inför kongressen:

– Just på den grunden att de kamrater som fått lämna företaget har en A-kassa som ligger på mellan 52 och 55 procent av inkomsten. Och när det kommer så abrupt på så blir det svårt att omsätta sin ekonomi till vardagen, till verkligheten.

Det finns ett 40-tal metallare som är kongressombud och de har bildat ett nätverk.

– Vi kommer att agera gemensamt från ett industriperspektiv och ett fackligt -politiskt perspektiv och försöka få de motioner som påverkar oss metallare att bli antagna.Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".