Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Framtidens skolor snart här

Publicerat tisdag 27 oktober 2009 kl 15.38
Sarah Isberg och Magnus Jacobsson . Foto: Marie Hedlund.

I dag presenterade Barn- och utbildningsnämnden i Uddevalla en tydlig plan för hur de vill att grundskolan ska organiseras i framtiden. I planen ingår att bygga två nya skolor.

I framtidens Uddevalla ska det finnas fyra skolor för årskurserna 7 till 9. Politikerna har beslutat att bygga en ny skola i Sommarhemmet och en ute i Herrestad.

De övriga två är Västerskolan och Ramnerödskolan. På alla skolor, utom i Ramneröd kommer det också finnas lokaler för de lägre årskurserna.

Vår långsiktiga strategi är, som vi nu har ställt oss bakom allihop, är att satsa på fyra större skolor, och då innebär det att vi behöver investera i Herrestad och vi behöver investera i Sommarhemmet, säger Magnus Jacobsson (KD), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

En konsekvens av färre högstadieskolor i kommunen är att det blir fler elever på varje skola. Magnus Jacobsson ser fördelar med att samla 3 till 400 elever på en plats.

– Det är det mycket enklare att jobba med extrastöd, som fritidspedagoger på raster, jobba med kuratorer och skolsköterskor. Får man ha en lagom stor skola blir det bättre för eleverna, säger Magnus Jacobsson.

Skolchef Sarah Isberg har nu startat tre arbetsgrupper med rektorer och lärare. De har i uppdrag att organisera undervisningen under byggtiden men de ska också planera för verksamheten när de nya skolorna blir verklighet. Sarah Isberg är nöjd med politikernas beslut.

– Jag tycker det känns ganska fantastiskt att vi nu har fått en enig politik som planerar långsiktigt, säger hon.

Under tiden de nya skolorna byggs föreslås en viss omflyttning av elever. Eleverna på Söderskolan föreslås flytta permanent till Sommarhemsskolan, där förslaget är att de lägre årskurserna ska undervisas i högstadiets lokaler från och med hösten 2010.

Högstadieeleverna på Sommarhemsskolan föreslås gå i Äsperödsskolan under tiden den nya skolan byggs. Den nya skolan i Sommarhemmet kan tidigast stå klar hösten 2012.

Marie Hedlund
marie.hedlund@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".