Trollhättan

JO kräver förklaring av polisen

JO vill ha en förklaring av polisen i Trollhättan, när det gäller ett ingripande mot en 17-årig pojke som blev övergiven på vägen långt hemifrån en natt i juli i år.

Den 19 juli i somras, klockan två på natten, var pojken på väg hem i sin EPA-traktor. Han stoppades av polis, som provkörde bilen och menade att fordonet gick för fort. Därför beslagtog de EPA-traktorn och Peter misstänktes för olovlig körning.

Polisen stoppade pojken, som vi kan kalla Peter, 2 mil från hans hem. Där lämnades Peter kvar i mörkret, trots att han berättat för poliserna att han inte hade några pengar på sin mobil och därför inte ens kunde ringa hem.

När Peters föräldrar vaknade på morgonen hade han fortfarande inte kommit hem. Inte förrän klockan 11 på förmiddagen, dagen därpå, fick de tag på polisen. Då fick de information om vad som hänt, inget mer.

Poliserna som var gjorde beslaget var nu lediga och skulle inte komma tillbaka förrän flera dagar senare. Nu anmälde föräldrarna sin son försvunnen.

Först två dagar efter den aktuella händelsen, fick de kontakt med sin son. Han hade mått mycket dåligt av händelsen och vistades hemma välbehållen hos en kompis.

Föräldrarna vill nu i sin anmälan ha svar på varför Peter lämnades ensam på vägen i mörkret och varför inte polisen kontaktade föräldrarna för att berätta vad som hänt.

Mamman till Peter säger till SR Radio Väst att hennes son har fått en dålig bild av polisen och att han fortfarande mår mycket dåligt av händelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".