Här lastas bilarna med destination Kotka, Finland. Foto: Jan Gustafsson.
Näringsliv

Nu skeppas 300 bilar till Finland

Nu börjar det lätta på den ryska bilmarknaden och idag är ett finskt bilfraktfartyg på plats i Uddevalla hamn för att hämta 300 av de kinesiska bilarna för transport till Kotka i Finska viken och sedan till Ryssland.

Det såg hotande ut att bli en bilkyrkogård - alla de tusentals nya bilar av främst kinesisk tillverkning, som sedan snart ett år stått uppställda i snörräta rader innanför staketen på biltillverkaren Pininfarinas stora fabriksområde på Sörvik i Uddevalla hamn.

Bilar avsedda för den ryska marknaden, som på grund av den ekonomiska krisen med start 2008 aldrig nådde sin destination. Som mest var de över 5 000 lagrade bilar.

I närmare ett år har bilarna stått här i ur och skur. Lacken har mattats och på en del bilar har bakrutan sprängts av soluppvärmning, så att de fått lagas provisoriskt med skyddsplast.

Men idag skeppas 300 av de kinesiska bilarna av märket Cherry iväg till Ryssland, efter att under förmiddagen ha körts ombord på det finska bilfraktfartyget Auto Bank här vid kaj i Sörviksdockan.

Inne på uppställningsplatserna på Pininfarina står bilarna med motorhuvarna uppfällda. Efter ett års stillastående är det ingen bil som startar för egen maskin. Alla behöver starthjälp med extra batteri. Och några startar inte i alla fall. De får bogseras ombord på fartyget.

När lastningen startade i morse var det 2 163 lagrade bilar. När lastningen är klar, ska de vara 1 863.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".