1 av 2
Nu vill personalen på ortopeden ha tillbaka sin chef. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
2 av 2
Vård och omsorg

Personalen vill ha chef tillbaka

Personalen på ortopedkliniken i Uddevalla kräver att den tidigare verksamhetschefen Lars Karlsson får tillbaka jobbet.

I ett brev till NU-sjukvårdens chef Sten Axelsson skriver personalen att det saknas en fungerande ledning och att risken är stor att det går ut över vården

Det var när det i början av september kom fram att anställda läkare på ortopedkliniken i Uddevalla också arbetat på kliniken på uppdrag av ett bemanningsföretag, ägt av en läkare på samma klinik, som verksamhetschefen Lars Karlsson avgick.

Han hade inte NU-sjukvårdsledningens förtroende och sjukhusdirektören Sten Axelsson har sagt att han inte är välkommen tillbaka som chef. Lars Karlsson är numera ensam syndabock sedan ledningen sagt att läkarna inte gjort några formella fel.

Men 100 personer på ortopeden, däribland samtliga läkare, sjuksköterskor och undersköterskor på avdelning 4, kräver nu att Lars Karlsson snarast återinsätts som verksamhetschef.

– Nu har det gått snart två månader utan en operativ chef på ortopeden. Vi behöver ju någon som vi har förtroende för och som leder verksamheten och utvecklingen, säger överläkaren Magnus Gottlander.

Och lösningen heter enligt personalen Lars Karlsson, som man anser har gjort ett mycket bra arbete på kliniken.

– Vi ser inget annat alternativ. Det finns ingen annan i nuläget som skulle kunna tänka sig att ta ett sådant uppdrag hos oss, säger Magnus Gottlander.

Att Sten Axelsson i ett mail till Lars Karlsson själv tipsat Lars Karlsson om att hyra in en av regionen anställd läkare gör att Axelsson förlorat sin trovärdighet, menar personalen. Men hur troligt är det att Lars Karlsson får komma tillbaka som chef?

– Man kan ju alltid hoppas att man kan lägga undan den prestige som jag tror kan ha kommit in i den här frågan och ta det här uppropet från nästan alla anställda på allvar. Personalen är oroad för klinikens framtid, säger Magnus Gottlander.Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".