Västra Götaland

S öppna för samarbete

Just nu pågår Socialdemokraternas partikongress som skall lägga grunden för partiets politik i valet nästa år. Sveriges Radio Väst har talat med alla åtta socialdemokratiska riksdagsledamöter från de båda valkretsarna Västra Götaland Norra och Västra.

Om det rödgröna blocket blir större än alliansen, men inte får majoritet, kan sex av de åtta socialdemokrater vi pratat med tänka sig att regera ihop med ett eller två borgerliga partier.

Det är för att Sverigedemokraterna inte skall bli vågmästare i riksdagen. Sju av dem vi pratat med vill inte ha med Moderaterna eller Kristdemokraterna i en sådan regering. En vill inte utesluta någon lösning.

Alternativen Centerpartiet och Folkpartiet, något av de båda partierna eller båda två är jämnt spridda bland svaren.

– Det som ligger närmast till hands är Folkpartiet eller Centerpartiet, men det handlar ju också mycket om hur det går för dem i valet, hur stämningsläget är i respektive parti, säger Kenneth G Forslund, riksdagsledamot från Kungälv.

Catharina Bråkenhielm, riksdagsledamot från Henån tycker att Folkpartiets politik ligger närmare deras.

– Centerpartiet är moderatare än Moderaterna. Och så har dom folk i partitoppen som vi inte kan samarbeta så jättebra med, säger hon. Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522- 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".