1 av 2
Britt-Marie Andrén Karlsson (s), ordförande i NU-styrensen.
2 av 2
Vård och omsorg

”Akutproblem måste lösas”

På dagens styrelsemöte i Nu-sjukvården beslutades det att förändringarna i det som kallas för Vård 2010 kommer att fortsätta och avslutas. Budget och verksamhetsplan inför 2010 godkändes också.

Men politikerna i styrelsen riktade idag stort missnöje mot att förändringarna inte går fort nog. För att lösa köproblemen på akuten tillsätts därför en extra läkare och en tydligare målbild över förändringarna efterfrågas också av politikerna.

– Vi måste se till att vi har läkare på akuten så vi klarar av det uppdrag vi har, säger Britt-Marie Andrén Karlsson.

Situationen på akuten diskuterades en hel del på mötet idag. Genom media, bland annat SR Radio Väst, har ledamöterna fått flera patientberättelser om såväl väntetider som dåligt bemötande när det gäller medicinakuten på NÄL. Det är inte acceptabelt säger styrelsens ordförande Britt-Marie Andrén Karlsson.

– Därför har vi idag beslutat om att ge sjukhusdirektör Sten Axelsson i uppdrag att tillse att väntetiderna minskas på akuten genom tillsättning av ytterligare en läkare på akuten samt säkerställa att patienterna bemöts med omtanke och respekt inom vår verksamhet.

Eftersom förändringarna i Vård 2010 inte går i den takt som NU-styrelsen förväntat är besvikelsen stor.

– Det pratas hela tiden om goda idéer, men det händer inte så mycket. Vi är besvikna på det här med akuten. Vi upplever det som man jobbar med flera frågor samtidigt som spretar. Därför vill vi ha en tydlig målbild som gör tillsammans med personalen och där diskuterar man, vart ska vi gå?

För att klara av att genomföra Vård 2010 krävs flera olika åtgärder.

– Det handlar främst om att minska på personal. I år har man minskat på under- och sjuksköterskor. Under 2010 kommer vi äver att minska på administrativ personal, chefer, läkarsekreterare och de som inte är i direkt vårdarbete, fortsätter hon.

– Vi kan nu inte säga att någon ska sägas upp i och med detta. Visst har vi haft en uttalad ambition om att inte göra detta, men det kan bli uppsägningar om det krävs i NU-sjukvården nästa år, berättar Britt-Marie Andrén Karlsson.

Övriga saker det beslutades om är att tillsätta en extern konsult utreda förehavanden kring ortopedkliniken under 2008 och 2009, t ex om riktlinjer för bisyssla följts, om dubbel kompensation givits och om det funnits brister när det gäller ledningens roll och ansvar.

Något det inte pratades om idag på mötet var om de planerade besparingarna på ambulanssjukvården med 5 miljoner.

– Där är riskanalysen inte klar ännu och beslutet kommer sen att tas av sjukhusdirektör Sten Axelsson, säger hon.Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522- 67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista