Vård och omsorg

Näl-personal sliter ut sig

Visserligen lovade NU-sjukvårdens styrelse i går att sätta in en extra läkarjourlinje på Näl-akuten. Men alla problem är inte lösta för det, enligt facken.

 

Överbeläggningarna på avdelningarna kvarstår och personalen sliter ut sig, trots löftena i våras om åtgärder som skulle hjälpa. Det menar Kommunal- och Vårdförbundet.

Blir inte situationen bättre kopplar facken in Arbetsmiljöverket, säger Kommunals ordförande på NÄL, Ann Josefsson.

– Nu är vi i samma situation igen, åtgärderna har inte hjälpt, säger hon.

”Dragspelsavdelningen”, som inrättades i samband med fackens protester i våras, där vårdplatserna skulle öka och minska efter behov, har inte hjälpt.

Inte heller omfördelningen av patienter på avdelningarna har kommit tillrätta med överbeläggningsproblemet. Överbeläggningarna kvarstår och personalen går på knäna.

– De har det väldigt tungt och man får täcka upp för varandra, så det blir mycket övertid.

Det är svårt för personalen att få ut semestrar och det tas inte in vikarier. Det är patienter i korridorer, behandlingsrum, överallt på vårdavdelningarna.

I det här läget är det svårt att bedriva en bra sjukvård och det kan drabba patienterna, när personalen är trött och utsliten, menar Ann Josefsson.

Om Kommunal och Vårdförbundet inte får igenom sina krav på långsiktiga lösningar, går de vidare till Arbetsmiljöverket för att få hjälp.

– Vi ser att korttidssjukskrivningarna hos personalen ökar och det beror mycket på arbetsmiljösituationen i NU-sjukvården i dagsläget, säger Kommunals Ann Josefsson.

Birgitta Andersson
birgitta.anderssson@sr.se
0522-67 00 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista