Trollhättan

Rusta avvisar kritiken

Varuhuskedjan Rusta tillbakavisar anklagelserna att en man i Trollhättan skulle ha diskriminerats på grund av sitt utländska namn och mörka hy, när han sökte, men inte fick, jobb som lageransvarig i Rustas trollhättebutik. Mannen har anmält Rusta till Diskrimineringsombudsmannen - DO.

Rustas vd Anders Forsgren säger till Sveriges Radio Väst, att den 37-årige trollhättebo av indiskt ursprung som sökte jobbet, var en av 460 sökande till tjänsten som lageransvarig.

– Ungefär hälften av alla sökande var personer med invandrarbakgrund. Sverige är ett mångkulturellt land och det avspeglas också hos våra kunder och anställda. Det är bara självklart. Var människor kommer ifrån är en icke-fråga för oss, säger Anders Forsgren.

Varuhuskedjan Rusta har ytterligare 52 butiker runt om i landet utöver den på Överby i Trollhättan. Också en i Nordby i Strömstad. Företaget har totalt över tolvhundra anställda och en årlig omsättning på drygt 2 miljarder kronor.

Den 37-årige man i Trollhättan,som var en av 460 sökande till jobbet som lageransvarig i Rustas butik i Trollhättan, har enligt egen utsago tidigare haft anställning just som lageransvarig. Och blev väldigt ledsen när han inte ens kallades till anställningsintervju.

I sin anmälan till Diskrimineringsombudsmannen skriver 37-åringen att han tror att han blivit diskriminerad på grund av sitt namn och sin hudfärg.

På frågan vad det var för person som till slut fick jobbet som lageransvarig i Rustas butik i Trollhättan svarar vd Anders Forsgren:

– Det har jag ingen aning om. Det är symptomatiskt för vårt företag. Vi lägger ingen vikt vid om en anställd är ursprunglig svensk eller invandrare eller svensk med ett konstigt namn. Det enda som är viktigt är att det är en duktig människa.

Läs mer:Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se
0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista