Arbetsmarknad

Rotavdrag ger hantverkare jobb

Nu strömmar beställningar in till hantverkarna. Det är framförallt villaägare som räknar med att utnyttja de så kallade rotavdragen som vill ha olika jobb utförda.

Sedan regeringen införde skattereduktion för renoverings- och ombyggnadsarbete i december i fjol har över 5 300 personer utnyttjat rotavdragen i de 14 kommunerna i Fyrbodal och det har betalats ut 44,6 miljoner kronor.

Nu har det blommat ut och är väldigt många förfrågningar om rotjobb, bland annat takjobb, radonsanering och ventilationsjobb, säger Lennart Wånggren i Bengtsfors som har haft plåtslagerifirma sedan 1960-talet.

Han säger rotjobben står för mellan 20 och 25 procent av verksamheten.

– Inte sedan 1970-talet har det varit en sådan efterfrågan på hantverkarjobb, säger plåtslagare Wånggren.

Nu närmar sig rotjobben den efterfrågan som var då. Det är väldigt mycket folk som ringer och frågar på jobb, enligt Wånggren.

Men frågan är hur länge rotavdragen kommer att finnas.

– Jag tror att det kommer att finnas kvar under nästa år men det har redan tömt hårt i statens kassa. Efterfrågan kommer att dämpas under vintern när det gäller utejobben. Då kanske det blir mer pengar så att vi kan gå på för fullt till våren, säger Lennart Wånggren.Charlotte Andersson

charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista