Utbildning

Föräldrar anmäler specialskola

Bohusläns Helhetsskola i Ljungskile, som tar emot elever som har svårt att utvecklas i den vanliga skolan, har blivit anmäld till Skolinspektionen av föräldrar till en före detta elev. Skolan har bland annat tvingat eleven att klä ut sig och delta i Halloween-firande.

Föräldrarna, vars son har kommunikationssvårigheter, anser att skolan inte har kompetens nog för att ta emot elever med funktionshinder, trots att det ska vara skolans specialitet.

Det var efter halva högstadietiden det blev problem för sonen. Skolan kallade honom lat i stället för att ta reda på varför han inte var motiverad inför skolarbetet.

Skolan kritiseras också för att inte använda alternativa kommunikationssätt när sonen behövde det. Ett annat problem föräldrarna tar upp är att skolan har kränkt sonens integritet när de tvingat honom att delta i Halloween-firandet där eleverna förväntas klä ut sig. Tvånget gjorde att sonen var orolig hela hösten och inte ville gå till skolan.

Sonen har nu avslutat studierna utan godkända betyg i kärnämnena. Föräldrarna anser att skolans bristande kompetens har gjort att skolan inte satte in rätt åtgärder för att hjälpa honom.

Skolan bör inte saluföra sig som expert på att ta hand om barn med olika typer av diagnoser, skriver föräldrarna i sin anmälan till Skolinspektionen som nu kräver att skolan svarar på klagomålen.

Skolinspektionen vill att skolan svarar på klagomålen innan 20 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista