Ekonomi

Båtbranschen har återhämtat sig

Finanskrisen slog hårt mot båtbranschen. Men efter vinterns stålbad vände försäljningen kraftigt upp i somras och framtidstron har nu återvänt.

Förra årets båtförsäljning rasade med 40 procent och det såg nattsvart ut för båttillverkare och återförsäljare i vintras.

Nimbus beslöt att lägga ner sin tillverkning på Gotland och segelbåtstillverkaren Hallberg Rassy varslade 150 anställda om uppsägning. Flera båttillverkare, som Sweden Yachts och Idealbåtar i Skellefteå, gick i konkurs.

Men optimismen återvände i våras efter att Riksbanken sänkt räntorna till rekordlåga nivåer.

– Vi såg vid midsommar en närmast explosionsartad uppgång i försäljningen och vändningen har hållit i sig, säger branschorganisationen Sweboats vd Mats Eriksson.

– Det handlade om en försäljningsökning av nya båtar med 30 procent under sommaren jämfört med vårförsäljningen och det var många som på ren impuls köpte båtar i storleksklassen upp till 400 000 kronor.

Det innebar en välbehövlig medvind för hela båtbranschen som nu andas en viss tillförsikt. Lagren har krympt rejält och tillverkarna börjar få betalt igen.

Runt 600 anställda i båtbranschen har varslats i år. Men långt ifrån alla har förlorat sina jobb, säger Mats Eriksson.

2007 var ett toppår för båtbranschen med en försäljning av 25 000 nya båtar och en omsättning på 3 miljarder kronor.

– Förra årets försäljning rasade till 17 000 båtar och det är min bedömning att vi hamnar där både i år och de närmaste åren, säger Mats Eriksson.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista