Politik

Politiker vill bli omvalda

Kristdemokraten Rosita Runegrund tackar för sig efter nästa års riksdagsval. Men 20 av 24 riksdagsledamöter i Bohuslän och Norra Älvsborg vill gärna bli omvalda.

Folkpartiet i Bohuslän är först ut, där fastställs riksdagslistan redan nu på lördag. Socialdemokraterna i Norra Älvsborg är sist ut. Där spikas listan den 17 april.

Det finns sammanlagt 24 riksdagsledamöter i valkretsarna Västra Götaland Västra och Västra Götaland Norra, eller Bohuslän och Älvsborg Norra, som det hette tidigare. Fyra av dem ställer inte upp för omval. En av dem är kristdemokraten Rosita Runegrund från Tjörn som lämnar riksdagen efter 12 år.

Det är en hel del orsaker, bland annat att det är ett konstigt liv, alltså att pendla varje vecka upp till Stockholm. Det tar både på krafter och tär även på omgivningen. Jag tycker att det är en lång tid av mitt liv och jag kanske vill göra något annat innan jag blir pensionär, säger hon.

De andra som inte ställer upp för omval är kristdemokraten Ingemar Vänerlöv från Vänersborg samt moderaterna Kent Olsson från Lysekil och Inger René från Partille. Resten ber alltså sitt parti och väljarna om fortsatt förtroende, bland andra samtliga åtta socialdemokrater.

En förklaring är att de flesta är ganska nya i riksdagen. 10 av de 24 valdes in i valet 2006. En kom in som ersättare så sent som förra året.

– Jag skulle vilja se en utveckling där man kan vara inne någon period och sedan kanske göra någonting annat och skaffa sig erfarenhet och än en gång kunna vara aktuell för riksdagen. Jag tror att det hade varit bra för riksdagen men också för väljarna, säger Rosita Runegrund.Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista