1 av 2
Malinka Strömberg, Jenny Andersson, Lena Lindé och Elisabeth Simonsson. Foto: Birgitta Andersson/SR Väst
2 av 2
Vård och omsorg

Personal slår larm

Personalen på äldreboendet Humlegården i Trollhättan har slagit larm om sin arbetssituation, som drabbar de gamla på gruppboendet Humlan. I ett brev till omsorgschefen i fredags påtalade de att det nya schemat gör att vissa gamla måste läggas för natten redan före klockan två på eftermiddagen.

Enligt undersköterskorna Malinka Strömberg och Jenny Andersson på Humlan är situationen ohållbar. Schemat som de har haft sedan den 19 oktober innebär att de är tre i personalen, i stället för fyra, på eftermiddagar och kvällar. Det gör att de helt enkelt inte hinner göra ett gott jobb, säger de.

I eftermiddag hade cheferna på alla nivåer ett möte med personalen på Humlan för att diskutera arbetssituationen. Nu ska riskerna med det nya schemat utredas ytterligare, med fokus på det som personalen säger.

Jenny Andersson, som också är fackombud för Kommunal på Humlan, säger att hon är nöjd efter mötet.

– Jag är jättenöjd att frågorna väcks och att vi kommer till tals. Det kan bara bli bättre, både för brukarna och för personalen, säger hon.

Omsorgschefen i Trollhättan, Lars Alvebratt, var också med på mötet och han säger sig också vara nöjd med att personalen uppmärksammar problemen efter att man prövat det nya schemat i fjorton dagar.

– Det riskerar att få konsekvenser som är betydligt allvarligare än bara en personalminskning. Det är ohållbart att fortsätta på det här sättet, säger han.

– Det ser jag och cheferna positivt på att man lyfter, så att vi får en möjligehet att göra förbättringar, säger Lars Alvebratt.Birgitta Andersson

birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista