Utbildning

Bengtsfors usel skolkommun

Många elever går ut grundskolan utan fullständiga betyg och Bengtsfors kommun tillhör de sämsta i hela landet.

Elevernas resultat har försämrats kraftigt på tio år. Det framgår av boken Den orättvisa skolan, som presenteras i dag.

Författarna, som är knutna till Svenskt näringsliv, har granskat betygsstatistiken i alla Sveriges kommuner mellan 1998 och 2008. Det visar sig att andelen kommuner där mer än en fjärdedel går ut grundskolan utan fullständiga betyg har ökat kraftigt under den tiden – från 22 procent till 43 procent.

Enligt granskningen så har den här utvecklingen ingenting att göra varken med bristande resurser eller för stora klasser. Tvärtom har resurserna till skolan ökat och lärartätheten är oförändrad.

Bengtsfors kommun är den kommun som utmärker sig i vårt område. Där lämnade 37,5 procent av eleverna grundskolan med ofullständiga betyg och det gör Bengtsfors till landets tredje sämsta kommun.

Högsta andelen underkända elever hade Kalix kommun med nästan 43 procent. Sveriges bästa skolkommun var lilla Åsele med bara 2,2 procent underkända elever.Cecilia Bergil

cecilia.bergil@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista