Saabs framtid

Opelbeslut berör inte Saabaffär

GM:s planer att sälja Saab till Koenigsegg påverkas inte av beslutet att behålla Opel. GM har meddelat att försäljningsprocessen för Saab fortsätter som planerat, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning.

Tidsplanen för när försäljningen av Saab kan vara klar har flyttats fram flera gånger. När första avtalet mellan GM och Koenigsegg skrevs i juni skulle allt vara klart senast i september.

Sedan var förhoppningen att det skulle bli avslut i början av november. Nu tror informationschefen Eric Geers att alla bitar kan fatta på plats om några veckor.

– Nu är det den sista spurten. Vi har bara positiva signaler om att allt går åt rätt håll, säger han.

Men fortfarande återstår flera hinder. Först ska EU-kommissionen godkänna upplägget med att svenska staten ger garantier för Saabs lån i Europeiska investeringsbanken, EIB. Sedan ska regeringen med underlag från Riksgälden fatta det slutliga beslutet om det blir några lånegarantier.

Affären med Koenigsegg Group bygger på att EIB-lånet på drygt fyra miljarder kronor faller ut.

Koenigsegg Group har också pågående förhandlingar med kinesiska BAIC som ska bidra med en betydande summa mot att bli minoritetsägare i gruppen. Och så är ännu inte förhandlingarna med GM om patent och samarbetsavtal avslutade.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista