Saabs framtid

Frågor fördröjer Saab-lån

Nu reser EU-kommissionen flera frågetecken kring den statliga garantin för Saab Automobiles lån från Europeiska investeringsbanken (EIB).

Det innebär att tidsfristen för det nödvändiga godkännandet av låneupplägget skjuts fram. Det kan dröja ända till mitten av januari.

Ett dokument som TT har tagit del av visar att EU-kommissionen vill få försäkringar om att Saab inte hade ekonomiska problem förra sommaren, vilket skulle kunna stoppa ett statsstöd.

Dessutom vill kommissionen ha ytterligare information om Riksgäldens modell som går ut på att kunna ge statliga garantier för hela lånet.

Först efter EU-kommissionens beslut tar regeringen upp frågan om man verkligen ska garantera lånet på drygt fyra miljarder kronor. Innan dess får inte Saab ut några pengar och affären där Koenigsegg Group ska bli ny ägare till bolaget kan inte avslutas.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista