Politik

Flera partier provröstar

Det är nästan ett år till valet. Men i fem av de sju riksdagspartierna får medlemmarna rösta redan nu.

Det är ett steg på vägen till de valsedlar som finns i vallokalerna i september nästa år.

Valberedningen, eller nomineringskommittén, samlar in namnförslag och lägger fram ett förslag som ett medlemsmöte får ta ställning till. Så går det till när partierna arbetar fram sina valsedlar.

Men i Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet genomförs också provval där medlemmarna får rangordna kandidaterna.

– För mig är det ett viktigt demokratiskt verktyg. Jag tycker att det är viktigt att alla medlemmar har möjlighet att avge sin röstförklaring, tala om vilken eller vilka personer som man vill se högt på till exempel riksdagslistan, säger Anita Brodén, riksdagsledamot och ordförande i Folkpartiet i Norra Älvsborg.

Provvalet kan vara en stark vägledande markering, säger Anita Brodén, men det är rådgivande.

Sedan ska ju nomineringskommittén titta på annat, att det ska vara könsfördelning, åldersfördelning, att man har olika erfarenheter och kan bidra på olika sätt, men också geografiskt, att man ska täcka så stort område som möjligt.

Socialdemokraterna har provval på några få håll i landet, men inte i Västra Götaland.

– Vi har alltid haft en stor öppen diskussion i nomineringsprocessen så vi har nog inte sett behovet av provval. Det viktiga är att agitera mot regeringens politik och inte att ha några inåtvända valprocesser, säger Jörgen Hellman, riksdagsledamot från Lilla Edet som också är ordförande för Socialdemokraterna i Norra Älvsborg och sitter i partistyrelsen.Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista