Åtal för Stora Höga-skott

Sex personer åtalades i dag för skottlossningen i ett hus i Stora Höga utanför Stenungsund i augusti, då två män sköts till döds. Två män åtalas för mord och grovt vållande till annans död.

Det var den 10 augusti som tre män kom till den dödade 45-åringens hus i Stora Höga. De tog sig ner i källaren där 45-åringen försökte låsa in sig. Väl där började de skjuta med avsågade hagelgevär och en pistol.

45-åringen dödades och det gjorde också en av angriparna, en 29-årig man som träffades av ett skott av misstag.

29-åringens kamrater, en 20-åring och en 23-åring, åtalas nu för mord på 45-åringen och vållande till annans död för 29-åringen. De två erkänner att de varit på brottsplatsen, men nekar till brott.

I övrigt är det fyra män till, alla mellan 20 och 30 år, som åtalas. Två av de åtalas för medhjälp till mord, varav den ena också gjort sig skyldig till grovt vapenbrott. De övriga två åtalas för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling.

Bakgrunden till mordet på 45-åringen ska enligt åklagaren vara att han stulit ett vapen, en kalashnikov, från angriparna. Därför ville de hämnas och ta tillbaka vapnet.

Det framgår också av åtalet att de två som misstänks för mord är medlemmar av Red and White Group, en underorganisation till Hells Angels.

Åtalet lämnades till Uddevalla tingsrätt och rättegången inleds tisdag den 17 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista