Saabs framtid

Staten ger Saab grönt ljus

Saab Automobile får grönt ljus av Riksgälden för sina säkerheter. Bolaget bedöms ha tillräckligt med tillgångar för att staten ska kunna lämna garantier för lånet i Europeiska investeringsbanken (EIB). Därmed är ett viktigt hinder i låneprocessen undanröjt.

Men EU-kommissionen, som granskar förutsättningarna för lånet nu, vill ha fler svar. Det kan försena processen, men Saab informationsdirektör Erik Geers tror att tidsplanen ska hålla.

– Det är ju en process man går igenom och just nu svarar vi på frågor som EU-kommissionen har, säger han.

Det är en kamp mot tiden nu, för GM har ju tidigare sagt att vid årsskiftet så lämnar man Saab åt sitt öde. Men enligt Geers så ska inte EU-kommissionens nya frågor sätta några käppar i hjulen för att få klart en lösning.

För kommissionens godkännade är en förutsättning för en fortsatt framtid för Saab.

Och nu sätts den pedagogiska förmågan hos Saab på nya prov att förklara att Saab inte var på väg att bli bankrutt innan den ekonomiska krisen bröt ut.

För Riksgälden gäller det att förklara att statens garantier inte är utformade på ett sätt som otillåtet gynnar ett företag i Sverige och snedvrider konkurensen.

Erik Geers bedömning är att det ska man nog klara av ganska snart utan stora förseningar.

– Jag vill inte spekulera i om det dröjer eller inte. Vi räknar med att hela processen blir klar de närmaste veckorna.Jörgen Winkler

jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista