Vård och omsorg

Halv miljard extra till vården

Det blir ytterligare drygt en halv miljard kronor till vården i Västra Götaland nästa år. Pengarna ska bland annat användas till att korta köer och lätta trycket på akutmottagningarna.

Regionens politiska majoritet, Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet, tackar för det extra statsbidraget och pumpar in ytterligare 550 miljoner kronor i nästa års budget.

Det minskar risken för ytterligare personaluppsägningar. Hälso- och sjukvårdsnämnderna får ytterligare 150 miljoner att köpa vård för.

Regionstyrelsen får 400 miljoner kronor extra. Pengarna ska bland annat användas till att täcka de kostnader som uppstått när regionens egna vårdcentraler har tappat 12-15 procent av sina patienter till privata vårdgivare, som en följd av det fria vårdvalet.

– Det är för att hantera detta och ta hand om den personal som blir över på vårdcentralerna, matcha dem till andra jobb i regionen och eventuellt vidareutbilda i sådana yrken där vi har brist, säger regionstyrelsens socialdemokratiske ordförande Roland Andersson.

Men pengarna ska också satsas på att korta vårdköerna och minska väntetiderna på akutmottagningarna.Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista