Folkpartister vill höja förskoletaxa

Flera hundra kronor mer i månaden för barnomsorgen. Det blir följden om tre folkpartister i riksdagen får som de vill. Men partistyrelsen säger nej.

Det har gått snart åtta år sedan maxtaxan i barnomsorgen infördes. Motivet var att ingen skulle behöva avstå från barnomsorg på grund av höga avgifter.

I en motion till Folkpartiets landsmöte lägger tre riksdagsledamöter ett förslag som skulle innebära en höjning med cirka 250 kronor per månad och barn. Men en av motionärerna, Lars Tysklind från Strömstad, vill inte prata om en höjning. Han vill att taxan skall indexuppräknas, följa prisutvecklingen i samhället

– När maxtaxan infördes bestämde man bett fixt värde och det värdet ligger fast. Det gör att i reala tal så sjunker avgiften egentligen. Sedan måste det vara kopplat till kommunernas förmåga att kunna skapa kvalitet, hur mycket resurser man har. Det här kan vara ett sätt att öka kommunernas möjlighet att se till att kvaliteten är hög, säger Tysklind.

När maxtaxan infördes betalade föräldrarna 28 procent av kommunernas kostnad för barnomsorg. Nu är andelen 10 procent.

– När man lägger fast fixa värden blir det sådana hopp när man skall titta över det. Det får man väl se om det skall tas på ett bräde. Det är mer principen vi vill lyfta fram. Vi måste ju ta hänsyn till människor också, säger Lars Tysklind.

Partistyrelsen säger nej till motionen med motiveringen: Om man skall upprätthålla arbetstlinjen skall ingen behöva välja mellan föräldrarskap och förvärvsarbete

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista