Svininfluensan

Första dödsfallet i Västra Götaland

Uppdaterad 10:35

En man i 50-årsåldern har avlidit i svininfluensa. Mannen sökte vård på Jourcentralen Stenungsund i lördags. Två dagar senare avled han i sitt hem på Tjörn.

Mannen sökte vård på Jourcentralen Stenungsund i lördags, och bedömdes ha lunginflammation. Han fick antibiotika och luftrörsvidgande medel, men lades inte in på sjukhus.

I måndags avled mannen i sitt hem på Tjörn. När provsvaren kom i dag stod det klart att orsaken var svininfluensa, enligt Västra Götalandsregionen.

Nu kommer sjukvården att göra en intern undersökning av det som hänt.

– I efterskott är det självklart att han skulle ha lagts in. Vi ska nu titta över hela situationen och se om det var något mer vi kunde ha gjort, säger Monica Ericson-Sjöström, som är chefläkare för Primärvården Södra Bohuslän.

Mannen var rörelsehindrad, men bedömdes inte tillhöra någon av riskgrupperna.

Händelsen kommer sannolikt att anmälas enligt Lex Maria, säger Monica Ericson-Sjöström.

Dödsfallet är det första som konstaterats i regionen, enligt Västra Götalandsregionen.

-- Just nu har vi nästan 500 fall av svininfluensa i regionen. Jag tror för många som kanske varit tveksamma, så är detta ett tecken på att det är verklighet men influensan och att vaccinet kan ge ett bra skydd som fler kanske vill ta del av nu, säger Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland till Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista