1 av 2
Fredrik Nilsson. Foto:Charlotte Andersson
2 av 2
Miljö

Kraftig minskning av surt nedfall

Ett av sjuttiotalets stora miljöhot, det försurande regnet över Västsverige, har gjort att minst 2 000 av Västra Götalands drygt 4 200 sjöar är påverkade av försurning, och kommer att vara det i generationer framöver.

Försurningen gör att ekosystemet i sjön förändras. En försurad sjö innehåller till exempel färre fiskarter. Trots det finns det också positiva nyheter kring försurningen.

De stora svavelutsläppen har minskat med 80 procent på 25 år och det betyder också att man inte behöver kalka lika mycket för att stoppa försurningen. På de senaste tio åren har kalkningsmängen minskat med 20 till 30 procent.

– Vi har sett att nedfallet av försurande svavel har minskat väldigt mycket sedan sjuttiotalet. Det är mycket positivt att man fått bukt med de stora utsläppskällorna. Vi ser också att det blir bättre och bättre i sjöarna. Framförallt har vi kunnat minska på kalkmängden som sprids, säger Fredrik Nilsson, kalkningsansvarig i Västra Götalandsregionen.

Försurningen började i samband med industrialiseringen på slutet av 1800-talet.Sedan ökade den från 1950-talet och framåt.

Det närmaste året är det åter dags för riksdagen att besluta om pengar till kalkning. Det var tio år sedan det var en aktuell fråga. Därför utvärderar länsstyrelserna kalkningsåtgärderna och ger en prognos för framtiden.

Det finns tusentals sjöar som kommer att vara försurade i generationer framöver. En orsak är att skogsmarken kring sjöarna har blivit så kraftigt försurad att det inte finns någon chans för sjöarna att återhämta sig. Vid varje regn förs det nytt surt vatten ut i sjöarna.

– Det är en politisk fråga hur man ska hantera det problemet framöver. Just nu kalkas inte skogsmark och det finns inga krav på att försurad mark ska återställas till normal nivå, säger Fredrik Nilsson.

Miljön i skogarna är förändrad för generationer framöver.

– Man får ett helt nytt ekosystem i skogen med sjöar som är mer fiskfattiga och artfattiga än vad det var för 100 år sedan, säger Fredrik Nilsson.Charlotte Andersson

charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".