1 av 2
Bokade tider gäller även om vården för tillfället inte kan se dem i sina datasystem. Foto: Peter Lydén/Scanpix
2 av 2
Vård och omsorg

Stora problem i NU-sjukvården

NU-sjukvården har just nu stora problem med att systemen som har hand om bland annat tidsbokningar och remisser ligger nere för tillfället.

Något som inte drabbar patientsäkerheten, men som ställer till oreda ute på mottagningarna där arbetet med de här sakerna idag får skötas manuellt.

Lars Hansson, arbetar på Regionservice IT, som håller på att lösa problemen.

– Det är ett gammalt system för NU-sjukvården som har slutat att fungera. Ett system som håller på att ersättas med ett nytt personaladministrativt system i januari.

– Vi vet ännu inte vad det är som har orsakat detta som drabbat NU-sjukvården. Just nu håller vi på för fullt för att återställa alla databaser via säkerhetskopior. Efter det skall vi felsöka problemet. Att ett sådant här stort system går ner är väldigt ovanligt, säger Lars Hansson.

Tidigast i morgon bitti kan systemet vara igång enligt de prognoser som SR Radio Väst har fått ta del av.

En dag som denna är NU-sjukvården mer eller mindre blind när det gäller patientkontakterna.

Mottagningarna kan inte se vilka som kallats till vilka tider. Men om man vet att man har en tid i dag eller i morgon, så gäller den, meddelar NU-sjukvården.

Vårdpersonalen har heller ingen tillgång till remisser och anhöriga som ringer och vill ha information om en patient kan heller inte få det då det inte går att söka reda på patienter.

Dessutom så kommer de patienter som blivit lovade att bli uppringda i dag, inte bli det. Där uppmanas folk att avvakta tills de blir kontaktade av NU-sjukvården.

Att det patientadministrativa systemet ligger nere gör att mottagningarna får göra det mesta med manuella rutiner i dag. Och det ställer till stora problem, säger Vivian Komstadius, pressansvarig.

– Det är oerhört besvärligt för oss med det manuella arbetet som måste göras på mottagningarnai dag. Däremot kommer problemen inte att påverka patientsäkerheten som jag ser det eftersomdet är fråga om ett administrativt system som ligger nere, säger Vivian Komstadius.

Tidigast i morgon bitti kan systemet vara igång igen, enligt de prognoser som SR Radio Väst har fått ta del av.Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".