1 av 2
Mats Svegfors. Foto: Scanpix
2 av 2
Västra Götaland

”Värmland inte självklart”

I dag väntas regionstyrelsen anslå pengar till att utreda ett samgående mellan Västra Götaland och Värmland. Men en sammanslagning är inte självklar, säger Mats Svegfors som ledde utredningen om hur Sverige ska organiseras.

Det har gått snart tre år sedan Ansvarskommittén lämnade över sitt slutförslag om hur Sverige ska organiseras till regeringen. Kommittén ritade ingen karta, men kom fram till att Sverige bör delas in i sex eller nio regioner.

Sedan dess har Värmland ansökt hos regeringen om att få gå samman med Västra Götaland och både Värmland och Västra Götaland har beslutat att utreda konsekvenser och förutsättningar.

Nu kommenterar Ansvarskommitténs ordförande Mats Svegfors för första gången den tilltänka storregionen.

– Det är inte självklart, detta med Värmland. Delar av Värmland strävar ner mot Dalsland och Västra Sverige, men de östra delarna av Värmland bort mot Örebro strävar mot ett annat håll. Det finns ingen självklar lösning utan jag tror att det måste lösas i en process. Men det är positivt det vi ser nu, tycker jag, säger han.

Värmland plus Västra Götaland skulle bli en region med stora avstånd, från Finnskoga i norr till Svenljunga i söder. Kommer det att fungera?

– Jo, men titta på de Norrlandsregioner som parallellt håller på att växa fram, de blir ju ännu större. Dessutom är det så att det vi talar om är ett slags administrativa regioner. Det förändrar väldigt litet i människors vardag, säger Mats Svegfors.Bosse Adriansson

bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".