Brittiska märket Maclaren drar tillbaka alla sina enkla och dubbla paraplyvagnar. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Konsument

Inga kända olyckor i Sverige

En miljon barnvagnar av märket Maclaren dras tillbaka i USA sedan flera barn fått fingertoppar allvarligt skadade. Butikskedjan Babyland, som säljer barnvagnarna i Sverige, känner inte till några sådana olyckor här.

För Rolf Ericsson, vd för Rexinus som äger butikskedjorna Barnens hus och Babyland, kom beskedet om återkallelsen av barnvagnarna i USA som en fullständig överraskning.

– Vi kände inte till något om detta, säger han till TT.

Babylands butiker säljer Maclaren-barnvagnar med samma namn som de som återkallats i USA.

– Men det är inte säkert att det rör sig om exakt samma produkter. Det kan finnas regionala skillnader i hur produkterna är utformade, förklarar Ericsson.

Han berättar att det svenska företaget inte har fått några indikationer på att det inträffat några olyckor med Maclaren-barnvagnar i Sverige eller övriga Europa.

– I Sverige har det definitivt inte skett någon, då hade vi fått reda på det, säger Ericsson.

Företaget kommer nu att ta kontakt med Maclarens Europakontor i Paris och representant i Danmark för att ta reda på om identiska produkter säljs i Sverige och USA. Därefter tar man ställning till om barnvagnarna eventuellt ska återkallas eller om det kan bli nödvändigt att exempelvis modifiera gångjärnen.

Efter rapporter till tillverkaren om att minst tolv barn fått fingertopparna avklippta i vagnarnas gångjärn meddelade det amerikanska konsumentverket CPSC att ”konsumenter bör sluta använda de återkallade produkterna omedelbart om ingenting annat meddelas”.

Återkallandet i USA gäller alla Maclarens enkla och dubbla paraplyvagnar: Volo, Triumph Quest Sport, Quest Mod, Techno XT, Techno XLR, Twin Triumph, Twin Techno och Easy Traveller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".