Mirsada Slijepcecic och Lise-Lotte Bengtsson på Barn- och utbildningsförvaltningen i Uddevalla. Foto: Bo Adriansson/SR Väst
Vård och omsorg

Svalt intresse för vårdnadsbidrag

Intresset för vårdnadsbidrag har minskat drastiskt i Uddevalla under det senaste halvåret. För litet pengar, är en av förklaringarna.

3 000 kronor per barn och månad om du är hemma med barn i åldern ett till tre år. Så ser vårdnadsbidraget ut. I Uddevalla infördes det 1 september förra året och intresset ökade månad för månad -ända tills trenden bröts i våras.

I maj betalades 116 vårdnadsbidrag ut, i oktober 72. Lise-Lotte Bengtsson, administrativ chef på barn- och utbildningsförvaltningen, är överraskad över nedgången som hon kallar drastisk:

– De flesta har valt annan barnomsorg, dom har börjat arbeta igen kanske. Och då finns det dels den vanliga barnomsorgen inom förskolan, dels det som kallas pedagogisk omsorg. Det är många barn som flyttats över till den verksamheten, det vill säga att dom är hemma hos enskilda dagbarnvårdare.

Det är den formen som brukat kallas för Uddevallamodellen. Men det finns också ett ekonomiskt motiv.

– En del föräldrar tycker att vårdnadsbidragsbeloppet är för lågt, man klarar sig inte ekonomiskt på det, säger Lise-Lotte Bengtsson.

Mirsada Slijepcecic är tillsynsanordnare och handlägger ansökningar om vårdnadsbidrag.

– Det finns dom som kan unna sig vårdnadsbidrag under längre tid på grund av bra ekonomiska förutsättningar, men det finns också dom för vilka vårdnadsbidrag blir det nödvändiga alternativet. Det finns många ensamstående mammor som ansöker om vårdnadsbidrag och dom har inte bra ekonomi, säger Mirsada Slijepcecic .

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".