Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
I maj i år var intresset för vårdnadsbidraget störst men har sedan svalnat rejält. Foto: Pål Sommelius/Scanpix
Vård och omsorg

Vårdnadsbidrag spräcker budgeten

Uddevalla kommun klarar inte att hålla budgeten, trots att utbetalningarna har minskat drastiskt i höst. I budgeten för det här året avsattes 2,2 miljoner kronor till utbetalningar av vårdnadsbidrag. Det byggde på en prognos, som egentligen var en kvalificerad gissning.

Det var svårt att förutse vilket intresse den här reformen skulle väcka. Den genomfördes 1 september förra året i Uddevalla.

– Inledningsvis var det ju väldigt svårt att budgetera när vi inte visste. Vi hade en budget på drygt två miljoner och i somras såg vi att den här budgeten absolut inte håller utan började närma sig fyra miljoner, säger Lise-Lotte Bengtsson, administrativ chef på barn- och utbildningsförvaltningen.

I början av året ökade intresset för vårdnadsbidraget månad för månad, med 116 utbetalade bidrag i maj som en topp. Sedan har det gått brant nedåt och i oktober betalades 72 bidrag ut.

– Nu kanske det mer är tre miljoner som är den rätta siffran, men det är ju väldigt svårt att jämföra med vad det skulle ha kostat kommunen om vårdnadsbidraget inte hade funnits, säger Lise-Lotte Bengtsson.

Det beror på om föräldrarna hade valt att vara hemma utan någon ersättning alls eller om de hade valt att sätta barnet i barnomsorgen och vilken typ av plats man då behöver, om det är på deltid eller över hela dagen. Är då vårdnadsbidraget är en bra eller dålig affär för Uddevalla kommun?

– Det är svårt att göra en sådan bedömning utan att ha ställt frågan till varje enskild förälder: Vad hade du valt om du inte hade valt ett vårdnadsbidrag, säger Lise-Lotte Bengtsson.

Läs mer:

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".