Trollhättan

Rättegång om hedersvåld

Under bevakning av polisen inleddes idag rättegången mot sex släktingar som åtalats för att ha försökt föra bort en 18-årig kvinna från Trollhättan. Kvinnan accepterade inte att släkten nekade henne att gifta sig med den man hon ville ha.

Kvinnan flyttade till mannens släkt i Falkenberg och när hon skulle träffa en syster där dök släktingar från båda familjerna upp, och tumult uppstod.

Släktingarna står bland annat åtalade för människorov, alternativt olaga frihetsberövande, eller medhjälp till detta.

Pojkvännen fanns idag inte på plats och även den 18-åriga kvinnan lämnade på ett tidigt stadium rättssalen. Båda två hade, genom åklagaren, bett att få slippa vittna i närvaro av kvinnans far som tillsammans med en bror och en syster till kvinnan tillhör de åtalade.

Den alternativa brottsrubriceringen olaga frihetsberövande hänger samman med att åklagaren måste visa att avsikten med bortförandet var att skada kvinnan vilket krävs för att få någon fälld för människorov och det tror den åtalade pappans försvarare, Sigvard Cumtell åklagaren får svårt med.

– Det som åklagaren huvudåtalat för är ett kidnappningsbrott och hon kan inte styrka att de har haft någon avsikt att skada henne. Beträffande min huvudman är han pappa till flickan och han ville ju gärna träffa henne. Hon hade lämnat hemmet och försvunnit från skolan. Han var ju orolig som pappa.

Rättegången hålls vid Varbergs tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".