1 av 2
Rune Lanestrand. Foto: Dragan Mitrovic/Scanpix
2 av 2
Vänersborg

Förundersökning inledd

Uppdaterad 12:25
Nu har åklagaren inlett en förundersökning av hur ekonomin kring bygget av Arena Vänersborg har skötts. Det avgörande för åklagarens beslut var ett tillägg till en av anmälningarna om att polisen även borde undersöka om tjänstefel har skett.

Beslutet att inleda förundersökning bygger på den polisanmälan som förre region- och kommunalpolitikern Rune Lanestrand har gjort. Han ser nu fram emot att bygget granskas av åklagare.

– Man kan väl säga att demokratin inte har fungerat här i Vänersborg. Det är naturligt att rättsväsendet går in och tittar på det här. Att det skulle få passera utan vidare skulle vara alldeles förskräckligt.

Rune Lanestrand var en av två personer som polisanmälde projektstyrelsens ordförande S Anders Larsson för trolöshet mot huvudman. Det gjorde han efter att det blev klart att arenan skulle bli betydligt dyrare än väntat.

Åklagaren valde då att inte inleda en förundersökning eftersom det inte fanns några misstankar om just trolöshet mot huvudman.

Men då lämnade Lanestrand in ett tillägg till sin anmälan om att polisen borde utreda om tjänstefel hade begåtts.

– S Anders Larsson har ju också utsetts till näringslivschef i kommunen. Han har alltså varit högste ansvariga för näringslivet i Vänersborg under byggnationen. Då måste ju han ha begått tjänstefel som har känt till det här.

Enligt Rune Lanestrand kan det vara fler än S Anders Larsson som kan ha begått tjänstefel.

– Hur många kände till uppgiften om att det faktiskt skulle gå på 230 miljoner kronor och att man mörkade det bara för att få igenom beslutet i fullmäktige? Det måste åklagaren titta på.

Läs också:Susanne Nobel

susanne.nobel@sr.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".