Folk på landet rör sig mindre och har sämre hälsa, visar ny rapport. Foto: Casper Hedberg/Scanpix
Vänersborg

Lantisar mår sämre

En rad undersökningar har de senaste åren visat att människor som bor i glesbygd och småkommuner har sämre hälsa än andra. Den senaste undersökningen kommer från Folkhälsoinstituet och där är Tanum en av de undersökta kommunerna.

Redan 2005 gjorde Socialstyrelsen bedömningen att det fanns stora och ökande hälsoklyftor mellan folk i glesbygd och tätbebyggda områden.

Men vad beror det på och hur kan man förändra det? Det är något som Statens folkhälsoinstitut ta reda på genom dialog med tio små kommuner, bland annat Tanums kommun.

Det här resulterat i en heltäckande utredning kring folkhälsoläget på landsbygden.

Man kom fram till att människor som bor i små kommuner äter sämre och rör på sig mindre än de som bor i storstäder. De kör också mer bil och skoter, vilket bidrar ännu mer till stillasittandet.

Rapporten riktar sig till politiker och tjänstemän i små kommuner och vill ge inspiration och verktyg för att kunna förbättra folkhälsoarbetet.

Det man har sett i små kommuner är att man är ovillig att se hälsoproblemen. Enligt projektledaren Karin Melinder har man kommit fram till att man bör behandla hälsan som en nedläggningshotad mack.

– Hälsan är lika viktig för överlevnaden av de här kommunerna som den här macken som man ofta engagerar sig i, säger hon. Man måste ha en någorlunda frisk befolkning för att kommunen ska ha en chans att överleva, säger hon.

Moa Sandblad
moa.sandblad@sr.se
0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".