1 av 2
Drude Dahlerup. Foto: Stockholms universitet
2 av 2
Politik

”SD lockar soffliggare”

Om det var val i dag skulle Sverigedemokraterna komma in i riksdagen. Det visar den senaste Sifomätningen som publiceras i Göteborgs-Posten i dag. Partiet är nu större än både Kristdemokraterna och Centerpartiet.

Mätningen visar att partiet har sitt största stöd hos unga män. Bland kvinnorna har stödet däremot minskat.

Men att Sverigedemokraterna skulle vara ett parti som på något sätt riktar sig till män, tror inte Drude Dahlerup, som är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet och som har följt utvecklingen av främlingsfientliga partier i Danmark.

– Nej, det tror jag inte. I Danmark är det ju en kvinna, Pia Kjaersgaard, som är partiledare i Dansk folkeparti. Framskrittspartiet i Norge har också en kvinnlig partiledare, Siv Jensen. Men det är något med den här typen av protestfrämlingsfientligheten i högerkanten som attraherar en viss typ av män, säger hon.

Men vilka är det då som röstar på Sverigedemokraterna? Även om Drude Dahlerup tror att en del säkert kommer från andra partier, tror hon att många av SD:s väljare finns bland soffliggarna.

– Ja, jag tror att väldigt många kommer från soffliggarnas parti, om man får säga så.

Hon menar att många som finns i den gruppen inte tycker att systemet kan hjälpa dem.

– Jag tror att det handlar om folk som är väldigt missnöjda och som det är svårt att göra tillfreds, säger Drude Dahlerup.Susanne Nobel

susanne.nobel@sr.se
0522-67 00 25

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".